کنه پیاز زعفران ، مهمترین آفت مناطق زعفرانکاری است که همه ساله خسارت  بالایی را متحمل زعفرانکاران زحمتکش می کند. 

نحوه خسارت: در مزارعی که سابقه کاشت زعفران طولانی تر است و یا اصول صحیح کاشت رعایت نمی شود کنه زعفران بیشتر مشاهده می گردد .. کنه زعفران بنه‌های زعفران را غالباً از محل زخمها و گاهی قسمتهای سالم بنه را مورد حمله قرار می دهد. سپس ضمن تغذیه و زاد و ولد و ایجاد تونل و حفرات، زمینه را برای نفوذ عوامل بیماریزا از محل زخمها و حفرات به داخل بنه آماده می کند که این امر  موجب تسریع در  پوسیدگی بنه میشود. بنه های آسیب دیده دارای لکه های سیاه و پوسیده ای میشوند ، برگهای گیاه آلوده کوچکتر و ظریف تر و گل ها فاقد کلاله و یا دارای کلاله های ضعیفی می باشد . این کنه با فعالیت بر روى پیاز و دم‌برگ باعث تضعیف گیاه مى‌شود. گیاهان آلوده در اوایل بهار سریع‌تر خزان مى‌کنند. این بوته‌ها دارای برگهای ظریفتر و کوتاهتر از بوته‌های سالم می‌باشند و زودتر خزان می کنند. بنابراین نشانه ی خسارت کلی این آفت پس از چند سال تنک شدن مزرعه می باشد

شکل شناسی : کنه بنه زعفران موجودی ریز و میکروسکوپی است و تخم مرغی شکل و به رنگ سفید کدر ، با پاها و سر قهوه ای رنگ است . این آفت در مزارع زعفران در کلیه ماه های سال فعال بوده ولی بیشترین فعالیت را در فصل پاییزو بهار دارد. چنانچه شرایط حرارتی و رطوبتی برای این کنه مساعد باشد می تواند بیش از ۱۵ نسل در سال داشته باشد . هر کنه در طول عمر 1.5-2 ماهه خود بیش از ۱۰۰۰۰ تخم می گذارد .

 

مبارزه و کنترل کنه زعفران

 1-پیشگیری و کنترل کنه‌ زعفران در مزارع احداث شده:

  •  پرهیز از آبیاری در تابستان
  •   آبیاری های اول (قبل از گل) و دوم (بعد از گل) می بایست سنگین انجام شود.
  •  کنترل علفهای هرز به صورت مکانیکی در موقع خواب تابستانه انجام شود.

2- پیشگیری و کنترل کنه‌ زعفران در مزارع در حال احداث:

  •  بیرون آوردن بنه ها از زمین به صورت خشکه کن انجام گردد ، و از آبیاری مزرعه برای سهولت در کندن بنه‌ها پرهیز شود.
  • بنه های سالم و بدون لکه های تیره برای کشت انتخاب گردند.
  • عمق کاشت بسته به بافت خاک ۱۵ تا ۲۰ سانتی مترانتخاب گردد.
  •  از خاکبرداری مزارع جهت کاشت مجدد زعفران خودداری گردد.
  •  هر دوسال یکبار خاک زراعی سبک در طول تابستان به ارتفاع ۱تا۲ سانتی متر اضافه گردد تا عمق کاشت بنه ها ثابت بماند. ارتفاع خاک روی بنه ها در مناطق سردسیر ۲۰-۱۵ و در مناطق معتدل ۱۵-۱۰ سانتی متر کمتر نباشد
  •  در موقع کاشت  از تعداد بنه ها بیشتری در واحد سطح استفاده گردد تا مزرعه در مدت زمان کوتاهتری به برداشت اقتصادی برسد و کنه ها  هم فرصت کمتری برای افزایش جمعیت داشته باشند.
  • کود دامی گاوی پوسیده و عاری از علف هرز مورد استفاده قرار گیرد زیرا به تجربه ثابت شده که کودهای گوسفندی و مرغی برای زراعت زعفران مناسب نیستند.
  • از انتقال بنه های زعفران مناطق آلوده به سایر نقاط  خودداری گردد.
  • ضدعفونی بنه‌ها قبل از کاشت با قارچ‌کش-کنه‌کش مناسب است به شرطی که از سمومی استفاده شود که حداقل اثر سوء را  روی موجودات مفید مزرعه داشته باشد.

                                                                          

                                                                         جهت کسب اطلاعات بیشتر به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بیرجند و مرکز جهاد کشاورزی شاخنات مراجعه و یا با یکی از شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید.                                                                                  32236861 -32273673

 

·